Gelmelstraat 92 bus 2, Hoogstraten 2320 (BE)
Blog
Blog

Zelf tegels plaatsen? Hier moet je op letten!

Bereken je vloeroppervlakte en puzzel met je vloertegels zodat alles perfect past.

Voordat je begint met tegels plaatsen moet je natuurlijk weten hoe groot de te betegelen oppervlakte is. Meet daarom je ruimte goed af en teken eventueel een grondplan met alle afmetingen erbij.

Bereken daarna de totale oppervlakte zodat je weet hoeveel tegels je nodig hebt. Deze meting en berekening zijn best zo nauwkeurig mogelijk. Als je er bij elke meting een centimeter naast zit, kun je op het einde van de rit wel eens fout uitkomen.

Neem je tijd om te meten zodat je later niet voor verrassingen komt te staan.

Bestel voldoende tegels

Als je de oppervlakteberekening hebt gemaakt weet je hoeveel tegels je moet bestellen. Uit ervaring raden we je aan om iets meer tegels dan je berekening te bestellen.

Zo voorkom je dat je door omstandigheden zonder tegels komt te zitten. Als je net voldoende tegels bestelt en je er eentje verkeerd slijpt of laat vallen ben je blij met wat reservetegels.

Zorg voor een vlakke ondergrond

Tegels plaatsen doe je best op een vlakke ondergrond. Controleer voordat je begint met tegels plaatsen dus goed of de ondergrond gelijk ligt. Is dit niet het geval, gebruik dan een egalisatieproduct.

Voorkom kleurnuances in je vloer

Een praktische tip bij het leggen van tegels is om niet doos per doos te werken. Open een drietal dozen en leg afwisselend een tegel van elke doos.

De tegels uit de ene doos kunnen er immers een heel klein beetje anders uitzien dan die uit de andere doos. Als je ze tegel naast tegel legt, zie je het verschil misschien niet, maar het verschil tussen 2 vlakken van 20 tegels zie je wel.

Door afwisselend tegels uit verschillende dozen te plaatsen vermijd je dit risico.

Maak niet te veel lijm in één keer

Een veelvoorkomende fout bij wie zelf tegels plaatst, is het laten uitdrogen van lijm. Tegellijm droogt redelijk snel en is een hele karwei om op te ruimen.

Maak daarom niet te veel lijm in één keer. Maak voldoende lijm die je kunt opwerken voordat hij opdroogt. Maak pas nieuwe lijm bij als je opnieuw zonder zit.

Tegelpatroon? Hou rekening met de dimensies van de tegels.

Wil je je tegels zelf plaatsen in een tegelpatroon? Let er dan goed op dat je op voorhand weet hoe de tegels tegen mekaar zullen liggen. Hou rekening met het formaat van de tegels en maak een plan voor het plaatsen van de tegels.

Als je zomaar zonder plan start aan een tegelpatroon is de kans groot dat je halverwege beseft dat je patroon niet zal uitkomen. En dat is natuurlijk doodzonde.

Contacteer ons
Wil je meer info over zelf tegels leggen?

Neem contact op of kom langs in de showroom. Dan beantwoorden we al je vragen en geven we je advies op maat. Bovendien kunnen we je in de showroom verschillende tegels en benodigdheden voor de plaatsing tonen.

Contacteer ons
Zelf tegels plaatsen?