Gelmelstraat 92 bus 2, Hoogstraten 2320 (BE)
Blog
Blog

Zelf tegels plaatsen? Tips voor het beste resultaat

Zelf tegels plaatsen hoeft niet moeilijk te zijn. Ook al schrikt tegels zetten in bijvoorbeeld de badkamer of keuken soms wat af, met de juiste kennis en kwalitatieve materialen zorg jij zelf voor een feilloze plaatsing en afwerking. Wij geven je enkele product- en onderhoudstips voor stralende tegels waar je nog lang van zal genieten.

Voorbereiding van de ondergrond

Een vlotte afwerking begint bij een goede voorbereiding van de ondergrond waarop je tegels gaat leggen. Daarvoor heb je als eerste een primer nodig om absorptie door de ondergrond te voorkomen. Op die manier zorg je ervoor dat de tegellijm beter zal hechten. Niet elke ondergrond is echter even absorberend. Daarom bestaan er verschillende soorten primers voor tegels te plaatsen op een houten vloer, stucwerk, gipsplaat, tegels of een andere ondergrond.

Afhankelijk van hoe vlak je ondergrond is, breng je bovenop de primer nog een laag egaline aan. Dit egaliseermiddel werkt zelfnivellerend en corrigeert onregelmatige ondergronden om tegelbreuken, een slechte hechting en onstabiele oppervlaktes te vermijden.

De locatie van je tegels of de soort kan ook extra voorbereidingen met zich meebrengen. Zo dien je badkamer- of douchetegels eerst waterdicht te maken met behulp van een waterdichtingsdoek.

Tijdens het tegels plaatsen

De keuze van tegellijm wordt grotendeels bepaald door je project. Bij de aankoop van je tegels in onze toonzaal, zal één van onze experts je hier steeds het juiste advies geven. Plaats je de tegels binnen of buiten? Zijn het wand- of vloertegels? Worden de tegels in je keuken of badkamer geplaatst? Plaats je tegels bovenop vloerverwarming? Al deze factoren bepalen of je beter voor een pasta- of poederlijm gaat die al dan niet vorst- of waterbestendig is. Ga je aan de slag met onze XXL-tegels? Ook daarvoor bestaat er speciale lijm die extra stevigheid biedt.

Afwerking na het tegels zetten

Een nauwkeurige afwerking is de finishing touch voor je tegels. Als de tegellijm droog is, kan je beginnen met de tegels te voegen. Wist je dat er daarvoor meer dan 50 verschillende kleuren voegmortel bestaan? De juiste kleur zal jouw tegelproject een sublieme uitstraling geven. Zeker voor een keramische parketvloer zal de kleur voegmortel het verschil maken. Let erop dat je natuursteen tegels eerst moet impregneren om vlekken te verminderen tijdens het voegen.

Je tegels onderhouden

Nadat alle afwerking is gebeurd, kan je eventuele cementsluier nog verwijderen met een zachte spons of met cementsluierverwijderaar. Daarna is het tijd om je nieuwe tegelvloer of -wand zijn eerste onderhoudsbeurt geven. Gebruik hiervoor een milde of grondige tegelreiniger afhankelijk van de bevuiling van je tegels en de soort. Keramische tegels hebben namelijk ander onderhoud nodig dan natuursteen tegels.

Laat je adviseren door onze experts

Zelf tegels leggen is een haalbare klus, maar als je lang van je tegels wil genieten, is een correcte plaatsing van groot belang. Zorg ervoor dat je steeds met de juiste producten aan de slag gaat om je tegels niet te beschadigen en de levensduur ervan te verlengen. Onze tegelexperts geven je in de toonzaal het nodige advies om aan jouw tegelproject te beginnen. Bovendien hebben we zelf ook kwalitatieve plaatsings- en onderhoudsproducten waardoor jij meteen aan de slag kan!

Onze advies nodig?
Wij helpen je graag!

Neem vandaag nog contact op met onze tegelexperts en begin aan jouw tegelproject.

Contacteer ons