Gelmelstraat 92 bus 2, Hoogstraten 2320 (BE)
Blog
Blog

Zo onderhoud je je tegels

Keramische tegels onderhouden

Keramische tegels onderhouden is niet zo moeilijk. Typisch aan keramische tegels is immers dat ze erg onderhoudsvriendelijk zijn. Toch lijkt het al snel alsof keramische tegels vuil zijn. Hoe kan dat? Wel, dat heeft te maken met hoe je je keramische tegels schoonmaakt.

Stof verwijderen

Stap één voor schone keramische tegels is stofzuigen. Keramische tegels zijn dan wel vlekvrij, er is helaas nog geen technologie die ook stof tegenhoudt. Als je keramische vloer stofvrij is kun je meteen naar stap twee: dweilen.

Gebruik geen agressieve zeep

Je keramische tegels dweil je zonder zeep. Keramische tegels krijgen geen vlekken omdat ze geen vuil opnemen. Bijgevolg nemen de tegels ook geen zeep op. Als je met zeep dweilt blijft er dus precies een olielaagje op je tegels liggen. Je vloer blijft er dus vuil uit zien. Gebruik in de plaats warm water met milde allesreiniger.

Staan er toch vlekken op je keramische tegels nadat je ze met een verkeerd product hebt schoongemaakt? Kom dan zeker langs in onze showroom voor een gespecialiseerd product.

Natuursteen onderhouden

Natuursteen is wat gevoeliger aan vuil en krassen dan keramische tegels. Het vraagt dan ook om iets meer onderhoud.

Stofzuigen

De eerste stap bij het onderhouden van natuursteen is dezelfde als bij keramische tegels: stofzuigen. Als er nog stof op de tegels ligt, heeft verder schoonmaken weinig zin.

Zachte producten, nooit schuren

Belangrijk bij het onderhoud van natuursteen is dat je de tegels niet beschadigt. Poetsproducten met een hoge pH-waarde kunnen je natuursteen onherstelbaar beschadigen. Ook met een schuurborstel maak je al snel krassen in je natuursteen.

Gebruik daarom steeds een zacht schoonmaakmiddel en ga met een lauwe, niet te vochtige dweil voorzichtig over het oppervlak.

Gebruik het geschikte product voor jouw vloer

Wil je je natuursteen grondiger onderhouden? Gebruik dan een gespecialiseerd product dat specifiek bedoeld is voor jouw steen. Volg de gebruiksaanwijzingen op de verpakking en gebruik nooit een schuurborstel.

Heb je toch vlekken op je natuursteen? Haal ook dan geen schuurborstel of agressieve schoonmaakproducten boven. Verwijder de vlek met wat keukenpapier en was af met een lichtvochtige, schone doek.

Tuintegels onderhouden

Een tuintegel kan wel tegen een stootje. Ze zijn gemaakt om elke weersomstandigheid te kunnen doorstaan. Toch is het zeker aangewezen om nu en dan je tuintegels grondig schoon te maken en te onderhouden. Hierdoor kun je nog vele zomers lang genieten van je tuin en terras.

Spoel eerst het vuil weg

Tuintegels krijgen te maken met heel veel vuil. Buiten krijgen ze stof, zand, vogelpoep enzovoort over zich heen. Voordat je je tuintegels begint te poetsen is het belangrijk dat je dit vuil van de tegel afhaalt. Dit doe je met water en een stevige borstel. Vergeet ook niet de voegen schoon te maken, eventueel met een voegenkrabber.

Na het wegschrobben en -spoelen van het vuil zien je terrastegels er al stukken beter uit. In sommige gevallen kan de tuintegel er na een goede spoelbeurt weer tegenaan. Is het laatste onderhoud al een tijdje geleden? Dan haal je best de grovere middelen boven om je tuintegels écht vuilvrij te krijgen.

Groene zeep voor een grondige reiniging

Een grondige reiniging vraag wat meer inspanning. Vul een emmer warm water met een schoonmaakmiddel dat de natuur niet beschadigt. Voeg per liter water 10 milliliter groene zeep toe.

Giet dit sopje over de te behandelen natuursteen en schrob stevig met een harde schuurborstel. Je zult zien dat er nog wel wat vuil van de tuintegels komt, ook al deed je eerst de spoeling van stap één.

Belangrijk is wel dat je na het schrobben de zeep even laat inwerken en je tuintegels nog eens goed naspoelt met zuiver water.

Mag je een hogedrukreiniger gebruiken voor je tuintegels?

Afhankelijk van de soort tegel kun je gebruik maken van een hogedrukreiniger om het schrobwerk wat te verlichten. Soms kan een hogedrukreiniger tuintegels onherstelbaar beschadigen. Wij raden daarom aan om geen gebruik te maken van een hogedrukreiniger.

Contacteer ons
Heb je vragen?

Ben je niet zeker van de beste aanpak voor jouw tegels?
We geven je graag advies op maat!

Stel een vraag
Zo onderhoud je je tegels