Gelmelstraat 92 bus 2, Hoogstraten 2320 (BE)
Blog
Blog

In 5 stappen naar de perfecte tegel

Of het nu gaat om XXL-tegels voor een vloer, wandtegels voor de keuken of keramisch parket voor een warme uitstraling, het definiëren van het doel en de locatie van je tegels is de eerste stap. Zo moeten de tegels die je kiest voor een badkamer bijvoorbeeld waterbestendig zijn, terwijl vloertegels duurzaamheid en slipweerstand moeten bieden. Door het doel en de locatie duidelijk voor ogen te hebben, kun je je keuzes meteen beperken tot geschikte opties. We vertellen je waar je verder op moet letten om een goede keuze te maken.

1. Porositeit

De porositeit van tegels bepaalt hun absorptievermogen. Dat wil zeggen dat tegels voor vochtige ruimtes, zoals badkamers, een lage porositeit moeten hebben om te voorkomen dat water wordt geabsorbeerd. Voor buitenruimtes kunnen terrastegels met een hogere porositeit net geschikter zijn. Informeer altijd naar de porositeit van de tegels en kies op basis van de specifieke behoeften van jouw project.

2. Gelijkmatigheid van de tegels

Een teken van hoogwaardige tegels is hun maatvastheid. Meet en vergelijk de afmetingen van verschillende tegels om ervoor te zorgen dat ze consistent zijn. Tegels met variaties in grootte kunnen leiden tot problemen tijdens de plaatsing en resulteren in een ongelijkmatig uiterlijk. Controleer daarnaast ook de hoeken van de tegels zorgvuldig. Hoeken moeten haaks zijn en perfect in elkaar passen. Door samen te werken met enkel hoogwaardige tegelproducten, kan je alvast zeker zijn dat alle tegels in onze voorraad aan die eisen voldoen.

3. Kromming van de tegels

Hoogwaardige tegels hebben minimale kromming. Dit betekent dat ze vlak en recht zijn, zonder holle of bolle gebieden. Het gebruik van tegels met kromming kan problemen veroorzaken tijdens de plaatsen en leiden tot ongelijkmatige vloeren of muren. Daarnaast moet je letten op de dikte van de tegels. Een consistente dikte is immers essentieel om een gelijkmatig oppervlak te creëren en om problemen met oneffenheden te voorkomen.

4. Glazuurlaag

De glazuurlaag van een tegel beïnvloedt zowel de esthetiek als de duurzaamheid. Kies tegels met een gelijkmatige en goed aangebrachte glazuurlaag. Dit zorgt namelijk voor een aantrekkelijke afwerking maar bepaalt vooral het duurzame karakter van de tegel. Zo zorgt de glazuurlaag niet alleen voor bescherming tegen slijtage en eenvoudiger onderhoud, maar draagt dit laagje ook bij aan de waterbestendigheid, het kleurbehoud en de vlek- en krasbestendigheid van je nieuwe tegelproject. Dat maakt het onderhoud van je tegels een pak aangenamer.

5. Budget

Het budget is een belangrijke overweging tijdens de keuze van tegels. Tegelprijzen variëren sterk, afhankelijk van het materiaal en de kwaliteit. Zorg ervoor dat je een duidelijk budget hebt vastgesteld voordat je begint met winkelen en probeer je eraan te houden. Vergeet niet rekening te houden met eventuele installatiekosten of, als je zelf aan de slag gaat, extra benodigdheden zoals voegmiddel en lijm.

Heb je je keuze kunnen terugschroeven tot een aantal favorieten? Dan is het een goed idee om monsters op te vragen van die tegels voordat je een definitieve beslissing neemt. Hiermee kun je de tegels in je eigen ruimte bekijken en ervaren hoe ze eruitzien bij verschillende lichtomstandigheden.

Aarzel bovendien niet om advies in te winnen in onze toonzaal. We kunnen je helpen bij het maken van de beste keuze op basis van jouw specifieke behoeften en budget. Door onze uitgebreide kennis en ruim aanbod kunnen we samen met jou de tegels selecteren die aan de juiste kwaliteitsnormen voldoen voor jouw project. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie en om hoogwaardige tegelopties te ontdekken in onze toonzaal!

Heb je vragen?
Contacteer ons!

Wij geven je graag een woordje uitleg in onze toonzaal.

Contacteer ons